Brooklyn blackout - tårta

Ingredienser tårtbottnar
100 g osaltat smör, rumstempererat
260 g strösocker
2 ägg
1/4 tsk vaniljessens
45 g kakao
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 g mjöl
1 ½ dl mjölk
Ingredienser chokladkräm
500 g strösocker
1 msk ljus sirap
125 g kakao
200 g majsmjöl
85 g osaltt smör, i kuber
½ tsk vaniljessens
tre 20 cm stora kakfornar med bakplåtspapper i botten
Värm ugnen på 175˚ C.
Choklasbottnarn
Vispa smör och socker med en elvisp tills det blir lätt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Sänk till låg hastighet och vispa ned vaniljessensen, kakaon, bakpulvret, bikarbonatet och salt så att allt blir välblandat. Tillsätt hälften av mjölet, sedan all mjölk och till sist resten av mjölet. Vispa till en slät smet. Fördela smeten jämnt i de klädda bakformarna och släta till den med spatel. Grädda i 25-30 minuter. Låt tårtbottnarna svalna något i formarna innan du stjälper upp dem på ett galler och låter dem kallna.
Chokladkrämen
Häll socker, ljus sirap, kakao och 6 dl vatten i en stor kastrull och låt blandningen koka upp på medelvärme. Rör om då och då. Lägg majsmjölet i en skål och blanda ned 1 1/4-2 dl vatten genom att vispa kraftigt. Blandningen ska ha samma konsistensen som tjockt lim. Tillsätt mer vatten om nödvändigt ( dock inte mer är ½ dl). Vispa ned, lite i taget, i kastrullen med kakaoblandningen på medelhög värme. Fortsätt vispa medan du låter blandning koka upp och låt koka under några minuter tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och rör ned smör och vanlijessensen. Häll blandningen i en skål, täck över med plastfolie och det den kallna så att den blir kompakt.
Skär av ett tunt lager från en av tårtbottnarna och kör det i en matbredare till fina smulor. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på en fjärdedel av krämen. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på en fjärdedel av krämen. Lägg på den sista tårtbottnen överst och bred resten av krämen på ovansidan och sidorna. Täck tårtan med de fina kaksmulorna och låt den stå kallt i två timmar.
Källa
Bakboken: Lyxiga cupcakes och läckra kakor

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback